Wielkanocne babeczki
Baby drożdżowe, babki piaskowe czy babeczki lukrowane, to częste wypieki które zawsze widnieją na wielkanocnym stole. Kuszą zapachem, smakiem i pięknym wyglądem w fantazyjne wzory, bogato polane czekoladą, lukrem i posypane słodkim cukrem, ozdobione jajeczkami i zielonym barwinkiem.
Przepyszne wielkanocne babeczki wprost do wielkanocnego koszyczka. Cudnie pachnące limonką, skórką cytrynową i wanilią. Delikatne, mięciutkie, lekko wilgotne, jednym słowem znakomite, polecam na Wielkanoc !
Składniki na 6 szt.:
- 180 g masła
- 160 g kwaśnej smietany
- 200 g drobnego cukru
- 3 jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- sok z limonki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 170 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki proszku budyniowego waniliowego
- skórka z 2 limonek
- skórka z 1 cytryny
Składniki na syrop:
- sok z 1 limonki
- sok z 1 cytryny
- 70 g białego cukru
lub
- 2 łyżki cukru pudru
- Masło utrzeć z cukrem i smietaną na pulchną masę przez ok 3 minuty do rozpuszczenia cukru.
- Dodać po 1 jajku i za każdym dodaniem ucierać do połączenia.
- Ekstrakt waniliowy, sok z limonki i cytryny.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, proszkiem budyniowym.
- Przesiać, dodać do utartej masy oraz drobno startą skórkę z limonki i cytryny.
- Wymieszać do połączenia składników.
- Małe foremki babkowe spryskać olejem i oprószyć mąką – nadmiar usunąć.
- Wlać masę do otworów w równej wielkości.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170 st. C przez 30 minut lub do suchego patyczka.
- Cukier zagotować z sokiem z cytryny i limonki, gotować do rozpuszczenia się cukru.
- Wystudzić do temp. pokojowej.
- Polać syropem upieczone babeczki lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego ?