Wielkanocna babka cytrynowa
Niedługo już wielkanoc :-) A Wielkanoc bez czego nie może się obejść??.... Bez BABKI!! :) Dzisiaj przedstawiam przepis na cytrynową babkę piaskową. Przygotowanie jej nie zajmie dużo czasu, jedynie pieczenie trwa dosyć długo. Jest bardzo dobra i ma delikatny posmak i aromat cytryny. Polecam upiec na Wielkanoc, na pewno wszystkim zasmakuję.
Składniki:
- 220g. cukru
- 125g masła
- 125g. margaryny
- 170g. mąki
- 80g. mąki ziemniaczanej
- 5 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
Wykonanie:
Masło ucieram z cukrem, aż powstanie bardzo miękka i puszysta masa. Dodaję po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodać skórkę. Przesiać mąki i proszek do pieczenia do miski z masłem. Wszystko wymieszać szpatułką. Formę na babkę bardzo dokładnie wysmarować masłem i oprószyć mąką. Do formy przełożyć ciasto. Formą uderzyć o blat, dzięki temu ciasto równomiernie się ułoży. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celcjusza i piec ok. 1h, aż do tzw. suchego patyczka. Odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie delikatnie wyjąć babkę z formy.
Składniki na lukier:
- ok. 5 czubatych łyżek cukru pudru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- +
- do dekoracji - skórka otarta z 1 cytryny
Wykonanie:
Cukier wymieszać dokładnie widelcem z sokiem. Wystudzoną babkę oblać lukrem i posypać skórką z cytryny.
Źródło przepisu - zmodyfikowany przepis z kuchnialidla.pl