Wereszczaka

Wereszczaka

 Zdjęcie - Wereszczaka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

"Wereszczaka to właściwie nie tyle konkretna potrawa, ile grupa dań z dawnej polskiej kuchni chłopskiej, które w każdym regionie przyrządzano z czego innego i w inny sposób. Na przykład na Litwie był to krupnik jęczmienny z kiełbasą i gęsiną, a w innych stronach-ubogie danie ze słoniny smażonej z cebulą. Wereszczaka przyrządzana według przytoczonego przepisu znana jest także jako biała kiełbasa po polsku".

Zdjęcie - Wereszczaka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

1 kg białej kiełbasy

1 szklanka jasnego  piwa

1 szklanka wody

2 cebule

łyżka smalcu

łyżka masła

łyżka mąki

łyżka białego octu winnego (uuups, źle przeczytałam i dałam spirytusowy :P)

cukier, sól, pieprz

 

Kiełbasę zalać piwem i wodą, doprowadzić do rzenia i gotować 10 minut na bardzo małym ogniu, wyjąć kiełbasę i przestudzić. Cebulę drobno posiekać i przesmazyć na smalcu, wlać 3/4 wywaru z gotoania kiełbasy, gotować na małym ogniu 15-20 minut, a następnie zmiksować. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, rosprowadzić ją ostudzonym pozostałym wywarem z kiełbasy, doprawić octem, sola, pieprzem i cukrem, zagotować. Do gorącego sosu włożyć pokrojoną w plasterki kiełbasę i jeszce raz zagotowac. Podawać z pieczywem i ogórkami małosolnymi(lub komserwowymi albo kwaszonymi). Pyszne jedzonko:-)

/źródło: "Tanie dania mięsne dla smakoszy"/

Kategorie przepisów