Wereszczaka
"Wereszczaka to właściwie nie tyle konkretna potrawa, ile grupa dań z dawnej polskiej kuchni chłopskiej, które w każdym regionie przyrządzano z czego innego i w inny sposób. Na przykład na Litwie był to krupnik jęczmienny z kiełbasą i gęsiną, a w innych stronach-ubogie danie ze słoniny smażonej z cebulą. Wereszczaka przyrządzana według przytoczonego przepisu znana jest także jako biała kiełbasa po polsku".
Składniki:
1 kg białej kiełbasy
1 szklanka jasnego piwa
1 szklanka wody
2 cebule
łyżka smalcu
łyżka masła
łyżka mąki
łyżka białego octu winnego (uuups, źle przeczytałam i dałam spirytusowy :P)
cukier, sól, pieprz
Kiełbasę zalać piwem i wodą, doprowadzić do rzenia i gotować 10 minut na bardzo małym ogniu, wyjąć kiełbasę i przestudzić. Cebulę drobno posiekać i przesmazyć na smalcu, wlać 3/4 wywaru z gotoania kiełbasy, gotować na małym ogniu 15-20 minut, a następnie zmiksować. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, rosprowadzić ją ostudzonym pozostałym wywarem z kiełbasy, doprawić octem, sola, pieprzem i cukrem, zagotować. Do gorącego sosu włożyć pokrojoną w plasterki kiełbasę i jeszce raz zagotowac. Podawać z pieczywem i ogórkami małosolnymi(lub komserwowymi albo kwaszonymi). Pyszne jedzonko:-)
/źródło: "Tanie dania mięsne dla smakoszy"/