Wegetariańskie włoskie spaghetti
Dziś dla odmiany zapraszam Was do przygotowania czegoś wege. Świetnym pomysłem będzie makaron w stylu włoskim. A dokładnie spaghetti z suszonymi pomidorami, czosnkiem, bazylią i czarnymi oliwkami. Wszystko doprawione aromatycznym olejem pomidorowo, bazyliowo- czosnkowym. Bo jeśli lubicie Spaghetti aglio e olio to na pewno polubicie i to. Wersja oczywiście delikatniejsza i hmmm.... bardziej aromatyczna. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. Konkursujemy się tutaj.
Składniki: ( 2 porcje
- 200 g makaronu spaghetti
- 6 suszonych pomidorów
- 10 czarnych oliwek
- 5 ząbków czosnku
- 10 liści bazyli
- 100 ml oleju "Kujawski ze smakiem. Pomidorowo- bazyliowo- czosnkowego"
- 1 łyżeczka suszonej bazyli
- sól,. pieprz
I co dalej?:
Spaghetti ugotuj w dużej ilości wody wraz z dodatkiem soli i oliwy na sposób al dente. Oliwki i czosnek pokrój w plastry, pomidory w paseczki, a bazylię posiekaj drobno. W patelni rozgrzej olej następnie wrzuć do niego czosnek. Podsmażaj 30 sekund. Po tym czasie dodaj pomidory i oliwki. Podsmażaj minutę. Do zawartości patelni przełóż odcedzony makaron. Zmniejsz ogień na średni i podgrzewaj całość 2-3 minuty ciągle mieszając po tym czasie dodaj bazylię świeżą i suszoną. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu.