Wegetariański bigos z kiszonej kapusty

Wegetariański bigos z kiszonej kapusty
Zdjęcie - Wegetariański bigos z kiszonej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wegetariański bigos z kiszonej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wegetariański bigos z kiszonej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wegetariański bigos z kiszonej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wegetariański bigos z kiszonej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 150 g wędzonych śliwek
  • 100 g cebuli
  • 70 g marchewki
  • 50 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 50 g rodzynek
  • 30 g suszonych grzybów
  • 3–4 ziarna ziela angielskiego
  • 2–3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: 2 godziny


Grzyby moczymy w ciepłej wodzie.

Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę kroimy w piórka.

Na Oliwierze przesmażamy cebulę i marchew. Gdy lekko zmiękną, dodajemy kapustę i ponownie przesmażamy. 

Dodajemy śliwki, rodzynki oraz przyprawy i namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Dolewamy wodę, tak aby sięgała prawie powierzchni i dusimy pod przykryciem około 2 godzin lub do miękkości kapusty.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeśli to konieczne. 

Kategorie przepisów