Wege-zupa wiosenna

Wege-zupa  wiosenna

Zupa powstała z tego co akurat miałam w domu.

Zdjęcie - Wege-zupa  wiosenna  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

zielona cukinia

pół dużej cebuli

4 ząbki czosnku

trochę soczewicy czerwonej

2 pomidory

bazylia - sporo

sól i pieprz

szczypta płatków chilli

parmezan (to jedyny nie-wege składnik, ale można go pominąć)

cebulę i czosnek poddusiłam na sklarowanym maśle, ale można użyć oliwy. Dodałam pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Podsmażyłam i dodałam obrane ze skóry, pokrojone w kostkę pomidory. Dodałam garść soczewicy, zalałam szklanką wody (może być też bulion warzywny), dodałam sporo listków bazylii, chilli, sól i pieprz do smaku i dusiłam na bardzo małym ogniu jakieś 20 minut.

Pod koniec gotowania dodałam resztę listków bazylii.

Parmezanem posypałam zupę już na talerzu.

Kategorie przepisów