Wege-zupa wiosenna
Zupa powstała z tego co akurat miałam w domu.
zielona cukinia
pół dużej cebuli
4 ząbki czosnku
trochę soczewicy czerwonej
2 pomidory
bazylia - sporo
sól i pieprz
szczypta płatków chilli
parmezan (to jedyny nie-wege składnik, ale można go pominąć)
cebulę i czosnek poddusiłam na sklarowanym maśle, ale można użyć oliwy. Dodałam pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Podsmażyłam i dodałam obrane ze skóry, pokrojone w kostkę pomidory. Dodałam garść soczewicy, zalałam szklanką wody (może być też bulion warzywny), dodałam sporo listków bazylii, chilli, sól i pieprz do smaku i dusiłam na bardzo małym ogniu jakieś 20 minut.
Pod koniec gotowania dodałam resztę listków bazylii.
Parmezanem posypałam zupę już na talerzu.