Wege grill: szaszłyki z pieczarkami, cebulą i serem oraz pomidorowa sałatka
Szaszłyki z pieczarkami i serem halloumi
Składniki:
- 200 g małych pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 1 ser halloumi
- 4 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Czerwoną cebulę i ser halloumi kroimy w grubą kostkę. Na patyki do szaszłyków nadziewamy na przemian wszystkie składniki, czyli pieczarki, cebulę i ser halloumi. Tak przygotowane szaszłyki na wege grill polewamy olejem Kujawskim z bazylią, oprószamy solą i pieprzem. Grillujemy z każdej strony do zarumienienia przez około 10 min.
Podajemy z pomidorową sałatką z burratą - przepis poniżej.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Sałatka pomidorowa z burratą
Składniki:
- 4 średnie pomidory
- 1 dojrzałe awokado
- garść świeżej rukoli
- 1 burrata
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią
- garść ulubionych ziaren np. słonecznik, sezam, czarnuszka
Przygotowanie:
Dojrzałe pomidory myjemy i kroimy w ósemki, a obrane awokado w kostkę. Składniki na sałatkę pomidorową łączymy w misie razem z zieloną rukolą, doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Mieszamy. Na górze sałatki układamy rozerwaną burratę, całość posypujemy ziarnami i polewamy olejem Kujawskim z bazylią.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut