Wege grill: szaszłyki z pieczarkami, cebulą i serem oraz pomidorowa sałatka

Wege grill: szaszłyki z pieczarkami, cebulą i serem oraz pomidorowa sałatka

Zdjęcie - Wege grill: szaszłyki z pieczarkami, cebulą i serem oraz pomidorowa sałatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Szaszłyki z pieczarkami i serem halloumi

Składniki:

  • 200 g małych pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ser halloumi
  • 4 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Czerwoną cebulę i ser halloumi kroimy w grubą kostkę. Na patyki do szaszłyków nadziewamy na przemian wszystkie składniki, czyli pieczarki, cebulę i ser halloumi. Tak przygotowane szaszłyki na wege grill polewamy olejem Kujawskim z bazylią, oprószamy solą i pieprzem. Grillujemy z każdej strony do zarumienienia przez około 10 min.

Podajemy z pomidorową sałatką z burratą - przepis poniżej.

 

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

 

Sałatka pomidorowa z burratą

Składniki:

  • 4 średnie pomidory
  • 1 dojrzałe awokado
  • garść świeżej rukoli
  • 1 burrata
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią
  • garść ulubionych ziaren np. słonecznik, sezam, czarnuszka

Przygotowanie:

Dojrzałe pomidory myjemy i kroimy w ósemki, a obrane awokado w kostkę. Składniki na sałatkę pomidorową łączymy w misie razem z zieloną rukolą, doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Mieszamy. Na górze sałatki układamy rozerwaną burratę, całość posypujemy ziarnami i polewamy olejem Kujawskim z bazylią.

 

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 10 minut

Kategorie przepisów