Wegańskie trufle

Wegańskie trufle
Zdjęcie - Wegańskie trufle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Moja czekoladowa faza trwa w najlepsze!
Tym razem na blogu prosta i zdecydowanie pożywniejsza wersja trufli.Przyrządziłam je na bazie orzechów i suszonych owoców. I kto powiedział, że słodycze nie są zdrowe? :)
Zdjęcie - Wegańskie trufle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
/ składniki na ok. 15 trufelków/
- 1 szklanka nerkowców- 1/2 szklanki orzechów włoskich- 1/3 szklanki suszonych moreli i wiśni- 2 łyżeczki wody - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego- 100 g gorzkiej czekolady- szczypta soli
do obtoczenia:- 4 łyżki wiórków koksoowych- 4 łyżki kakao

Orzechy i bakalie namoczyłam, odłałam z nich wodę i wrzuciłam do blendera.
Zmiksowałam wszystko na proszek, dolałam ekstrakt waniliowy i wodę i znów chwilkę miksowałam.
Masa stała się klejąca. Odstawiłam ją w chłodne miejsce na 30 minut, aby jeszcze troszkę bardziej stężała.
W rondlu zagotowałam wodę, przykryłam go ceramiczną miseczką i wrzuciałam do niej połamaną czekoladę, mieszałam do momentu, aż czekolada się rozpuściła.
Wyjęłam z chłodnego miejsca przygotowaną wcześniej owocowo-orzechową masę i ulepiłam z niej 15 kulek wielkości orzecha włoskiego.
Każdą z nich maczałam w czekoladzie, a następnie obtaczałam w wiórkach lub kakao.
Odstawiłam na ok. 20 minut, aby czekolada stężała.
Tak przygotowane trufle można przechowywać ok. 7 dni zamknięte w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.
Smacznego!

Zdjęcie - Wegańskie trufle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów