Wegańskie kokosowe ptasie mleczko z tapioki
Ptasie mleczko z tapioki to według mnie jeden z najbardziej rozkosznych deserów, jakie można sobie wyobrazić. Mięciutkie kuleczki zatopione w kokosowym mleczku z wanilią i oblane gorzką czekoladą, która chrupie pod naporem zębów. Czy to nie brzmi bajecznie? Jako totalny miłośnik oryginalnego ptasiego mleczka uważam, że to ta zdrowsza, bo z samych naturalnych składników i pozbawiona cukru, wersja jest o niebo lepsza, delikatniejsza i jeszcze bardziej uzależniająca! Wypróbujcie!
*
SKŁADNIKI
na ok. 24 kawałki ptasiego mleczka
- 800 ml mleka koksowego (2 puszki)
- ¾ szklanki drobnej tapioki
- 1 laska wanilii
- 3-4 łyżki ksylitolu/erytrytolu (lub zwykłego cukru)
- 2 płaskie łyżeczki agaru*
- szczypta soli himalajskiej (lub morskiej)
- 100 g gorzkiej czekolady 90%
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- suszone płatki róż (opcjonalnie)
* PRZYGOTOWANIE
Mleko kokosowe przelej do garnka z grubym dnem. Laskę wanilii przekrój na pół, wybierz ziarenka i wrzuć wszystko do mleka. Wsyp tapiokę, sól oraz ksylitol lub erytrytol i zacznij gotować na małym ogniu, często mieszając. Po ok. 15 minutach od zagotowania mikstura powinna zgęstnieć, a tapioka stać się prawie miękka. Wyjmij wtedy laskę wanilii i zacznij wsypywać powoli agar, cały czas mieszając. Tapiokę gotuj przez kolejne 10 minut. Gdy stanie się bardzo gęsta przełóż ją do małej keksówki o wymiarach ok. 12 x 26 cm. Możesz ją uprzednio pokryć folią spożywczą. Odstaw do wystudzenia. Czekoladę rozpuść razem z olejem kokosowym i polej nią ugotowaną tapiokę. Całość wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wyjmij na 15-30 minut (ja trochę się pospieszyłem, ale tak będzie łatwiej kroić) i podziel na równe kawałki. Ptasie mleczko możesz posypać dodatkowo jadalnymi suszonymi kwiatami, np. różą.
*Agar w wersji niewegańskiej można również zastąpić żelatyną w tej samej proporcji. Należy jednak pamiętać, aby jej nie gotować, tylko rozpuścić w wodzie i dodać do gotowej tapioki.
Miłośnikom takich deserów polecam sprawdzić również przepis na Kokosowe ptasie mleczko z nasionami chia i jagodami w formie ciasta.
*