Wegańskie bezy z wody po cieciorce - bez jajek

Wegańskie bezy z wody po cieciorce - bez jajek
Zdjęcie - wegańskie bezy z wody po cieciorce - bez jajek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wszyscy już chyba je robili, to w końcu zrobiłam i ja. No cóż, na pewno są lepsze i wdzięczniejsze w robocie od bez lnianych, ale do prawdziwych to im jednak daleko. Jednak jak kto prawdziwej bezy nie zaznał, to nie będzie zapewne narzekał. Można dodać odrobinę cukru wanilinowego, to jak mniemam poprawi smak. Ale wanilina, to nie wanilia, a prawdziwej wanilii bałam się dodać, żeby coś się nie zesrało ewentualnie. Ja to w ogóle raczej słabo bezowa jestem, no chyba, że w grę wchodzi eton mess, zwłaszcza z truskawkami, znaczy się klasyczny. A! Bez miksera stacjonarnego radzę nawet do bez wegańskich nie podchodzić, bo ubija się toto chyba z pół godziny.
Potrzebujemy:

wody po cieciorce i cukru pudru w stosunku 1:1
łyżeczkę octu jabłkowego

Mocno schłodzić wodę po cieciorce, wlać do miksy miksera i ubijać. Gdy zacznie się formować piana, dosypywać cukier - po łyżce, stopniowo. Pod koniec dodać ocet. Gdy piana będzie sztywna, układać bezy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić bezy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni (termoobieg) i suszyć przez ok. 2 godziny. Zostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.

Kategorie przepisów