Wegański grill
Czas urlou, postanowiliśmy więc zrobić grilla tym bardziej że od dwóch lat go nie jedliśmy, wybór był prosty, tofu i szaszłyki warzywne :-)
Ilości zależą od ilości jedzących osób. Zużyliśmy 2 paczki tofu polsoi i trochę warzyw.
Składniki:
na szaszłyki:
- 15 małych ziemniaków,
- kilka cebul (najlepiej małych młodych),
- 1 długa cienka cukinia,
- 2 duże papryki (czerwona i pomarańczowa),
- 15 niewielkich pieczarek,
- olej,
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz, papryka słodka, tymianek i inne.
na tofu:
- 2 opakowania tofu polsoi (ja uzyłam marynowanych),
- sos sojowy,
- ocet ryżowy,
- olej,
- 2 ząbki czosnku.
Wykonanie:
Tofu kroimy w plastry grubości ok 1 cm, mieszamy ze sobą sos sojowy i ocet ryżowy (w proporcji 3:1), dodajemy odrobinę oleju, przeciśnięte ząbki czosnku, mieszamy. Tofu układamy w zamykanym pojemniku i zalewamy marynatą. Zostawiamy na co najmniej kilka godzin w lodówce.
Ziemniaki myjemy (możemy nie obierać, chyba że nie lubimy ziemniaków w mundurkach), papryki kroimy w kostkę (dużą), pieczarki myjemy i jeśli potrzeba obieramy, cukinię umytą kroimy w plastry o grubości ok 1 cm lub jeśli jest grubsza w półplastry.
Ziemniaki gotujemy kilka minut na parze, jeśli chcemy żeby warzywa szybciej na grillu się zrobiły możemy wszystkie warzywa chwilę uparować (oprócz cebuli). Studzimy warzywa i osuszamy, wrzucamy do dużej miski, posypujemy przyprawami, polewamy olejem i dobrze mieszamy. Odstawiamy.
Później nakładamy warzywa na zmoczone drewaniane patyczki od szaszłyków i pieczemy na tacce aluminiowej do miękkości.
Tofu odsączamy z marynaty i również układamy na tacce (tofu robi się krócej niż szaszłyki).
Zjadamy szaszłyki i tofu z surówką z kapusty np tą.
Smacznego!!!