Wegańska babka marmurkowa
Wegańska babka marmurkowa
/ przepis własny, składniki na formę o dług. 22cm/
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki mąki jaglanej
- 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego
- 1 szklanka mleka owsianego (można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym)
- 1 szklanka cukru pudru (zwykłego lub trzcinowego)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
- 3 łyżki kakao bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody
dodatkowo:
- płynny olej kokosowy +1 łyżka kaszy manny (do wysmarowania formy)
Do mleka dodaję łyżkę octu i odstawiam na bok.
W tym czasie przesiewam do miski mąkę, dodaję cukier puder, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia i dokładnie mieszam.
Dzielę mieszankę na dwie części, do jednej z nich dodaję kakao w proszku i znów mieszam.
Teraz do dwóch misek dodaję po 1/2 części mleka wymieszanego z octem i olejem.
Podłużną formę o długości 22 cm smaruję olejem i posypuję kaszą.
Przelewam do niej najpierw czekoladowe ciasto, a następnie waniliowe.
Następnie robię na środku ślad nożem (obie masy dzięki temu się połączą).
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. i piekę w nim babkę przez ok.45 minut (do tzw."suchego patyczka").
Kroję ciasto po zupełnym wystudzeniu.
Smacznego!
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________