Wątróbka w sosie musztardowym

Wątróbka w sosie  musztardowym

Wczoraj miałam strasznie wielką ochotę na wątróbkę. Najlepiej w jakimś pysznym sosiku, kwaskowym, musztardowo - śmietanowym...

Zdjęcie - Wątróbka w sosie  musztardowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: "Przyślij przepis"/

Wątróbka w sosie musztardowym

Składniki:

50 dag wątróbek drobiowych

3 - 4 cebule

1/2 szklanki bulionu

1/3 szklanki śmietany 18%

1 łyżeczka mąki

1i 1/5 łyżki musztardy

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

1/2 łyżeczki cząbru

po 2 łyżki oleju i masła

pieprz, sól

 

Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 2 godziny. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy umyte i osuszone wątróbki, posypujemy zmielonym pieprzem. Przekładamy do rondelka. Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło, szklimy na nim cebule, po czym wsypujemy mąkę i chwilę smażymy, ciągle mieszając. Wlewamy bulion. doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy zioła i musztarde, mieszamy i przelewamy do rondelka z wątróbką. Dusimy kilka minu. Pod koniec solimy, dodajemy śmietanę i ew. doprawiamy pieprzem.

Podajemy z ryżem albo ziemniakami i ogórkami kiszonymi lub konserwowymi.

Smacznego:)

Kategorie przepisów