Wątróbka w sosie musztardowym
Wczoraj miałam strasznie wielką ochotę na wątróbkę. Najlepiej w jakimś pysznym sosiku, kwaskowym, musztardowo - śmietanowym...
/źródło: "Przyślij przepis"/
Wątróbka w sosie musztardowym
Składniki:
50 dag wątróbek drobiowych
3 - 4 cebule
1/2 szklanki bulionu
1/3 szklanki śmietany 18%
1 łyżeczka mąki
1i 1/5 łyżki musztardy
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki cząbru
po 2 łyżki oleju i masła
pieprz, sól
Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 2 godziny. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy umyte i osuszone wątróbki, posypujemy zmielonym pieprzem. Przekładamy do rondelka. Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło, szklimy na nim cebule, po czym wsypujemy mąkę i chwilę smażymy, ciągle mieszając. Wlewamy bulion. doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy zioła i musztarde, mieszamy i przelewamy do rondelka z wątróbką. Dusimy kilka minu. Pod koniec solimy, dodajemy śmietanę i ew. doprawiamy pieprzem.
Podajemy z ryżem albo ziemniakami i ogórkami kiszonymi lub konserwowymi.
Smacznego:)