wątróbka drobiowa a la Czara

wątróbka drobiowa a la Czara
Ostatnio znajoma internetowa zadała pytanie o sposób przyrządzania wątróbki wieprzowej. Pogadałyśmy netowo o tym co nieco, konkludując, że wołowa lepsza... Cały temat krążył wokół diety pomagającej wyrównać poziom żelaza oraz wokół smakowitości jedzenia. Efektem rozmów było przyrządzenie przez owąż znajomą wątróbki, ale drobiowej (taką kupiła). Ponieważ wyszła i była pyszna, dzieli się za moim pośrednictwem swoim kuchennym odkryciem. Czara, dziękuję!

Składniki:
  • wątróbka drobiowa
  • mąka
  • cebula
  • olej
  • sól, pieprz
  • warzywa

"wątróbkę obtoczyłam w mące
na rozgrzany olej - jedna strona
skroiłam pół średniej cebuli
po chwili - może minucie - krótko - przerzuciłam wątróbkę na drugą stronę, zasypałam tą cebulą -po chwili totalnie wszystko wymieszałam i smażyłam do zarumienienia cebuli - co chwila mieszając - oczywiście pod przykryciem bo pryskało, pod koniec odrobina pieprzu i soli - ale malutko, wymieszane i gotowe
ona nie była w środku surowa - była pysznie miękka - ale nic z niej nie wyciekało
całość smażenia to kilka minut - błyskawicznie"

Aby pyszne danie było również nośnikiem żelaza, należy je spożywać z warzywami, gdyż do jego wchłaniania jest niezbędna witamina C. Warto również użyć dodatkowo warzyw bogatych w żelazo dla wspomożenia efektu. W aranżacji Czary danie jest komplementarne i wartościowe zarówno dla oczu, jak i dla żołądka.

Zdjęcie - wątróbka drobiowa a la Czara  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów