Warzywny Eintopf
Eintopf to niemiecki patent na leniwe gotowanie. Do jednego garnka wrzuca się wiele składników i powoli dusi pod przykryciem. Mój Eintopf składa się z:
dużej ilości dyni
1 cebuli
szklanki przecieru pomidorowego (takiego naturalnego - nie koncentratu - mogą być pomidory bez skóry) + szklanka wody
garści zielonej fasolki szparagowej
kilku ząbków czosnku
3 ziemniaków
1 cukinii
soli i pieprzu
curry, kurkuma, mielony imbir, łyżka soku z cytryny i trochę kuminu
W sporym garnku podsmażyłam na oliwie czosnek i cebulę. Dodałam pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, fasolkę. Podsmażyłam. Dodałam pokrojoną w kostkę dynię, cukinię i przyprawy. Zamieszałam - dodałam przecieru pomidorowego. Można dodać trochę wody, jeśli potrawa wyda się za gęsta. Zagotowałam. Zmniejszyłam ogień do minimum i gotowałam 30 minut pod przykryciem. A teraz mam jedzenia na 2-3 dni :-)