Warzywny Eintopf

Warzywny  Eintopf

Zdjęcie - Warzywny  Eintopf - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Warzywny  Eintopf - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Eintopf to niemiecki patent na leniwe gotowanie. Do jednego garnka wrzuca się wiele składników i powoli dusi pod przykryciem. Mój Eintopf składa się z:

dużej ilości dyni

1 cebuli

szklanki przecieru pomidorowego (takiego naturalnego - nie koncentratu - mogą być pomidory bez skóry) + szklanka wody

garści zielonej fasolki szparagowej

kilku ząbków czosnku

3 ziemniaków

1 cukinii

soli i pieprzu

curry, kurkuma, mielony imbir, łyżka soku z cytryny i trochę kuminu

W sporym garnku podsmażyłam na oliwie czosnek i cebulę. Dodałam pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, fasolkę. Podsmażyłam. Dodałam pokrojoną w kostkę dynię, cukinię i przyprawy. Zamieszałam - dodałam przecieru pomidorowego. Można dodać trochę wody, jeśli potrawa wyda się za gęsta. Zagotowałam. Zmniejszyłam ogień do minimum i gotowałam 30 minut pod przykryciem. A teraz mam jedzenia na 2-3 dni :-)

Kategorie przepisów