Warzywne curry na szybko
Pyszne i niesamowicie aromatyczne curry z mleczkiem kokosowym i listkami limonki kaffir. Tych ostatnich nie musicie dodawać, ale wtedy wg mnie curry trochę straci na smaku.
Szybkie. Wprost idealne na dni, kiedy nie ma się na nic czasu, a przy tym chciałoby się zjeść coś smacznego. Można je przygotować z dowolnej mieszanki warzyw.
Przepis znalazłam na blogu Ani i lekko go zmodyfikowałam. Polecam. Bardzo.
Warzywne curry na szybko
Składniki:
- 1 czubata łyżeczka curry w proszku
- 1 płaska łyżeczka kuminu
- 1/4 łyżeczki chilli w proszku (lub w płatkach)
- kawałek świeżego imbiru (ok. 1 łyżeczka po starciu)
- 2 liście limonki kaffir (dałam 4 suszone)
- olej do smażenia
- sól
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku, drobniutko posiekany
- spory brokuł
- 3 marchewki
- zielona papryka
- 1 mała (ok 160 ml) puszka mleczka kokosowego
Na dużą patelnią wlewamy nieco oleju (tyle aby pokrył dno) i rozgrzewamy. Następnie wrzucamy kumin, imbir, listki limonki i chilli, smażymy chwilę, aż z przypraw wydobędzie się aromat. Dodajemy cebulę (drobno posiekaną) i czosnek - smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie wrzucamy marchewkę pokrojoną w plasterki i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy wreszcie pozostałe warzywa - brokuł podzielony na małe różyczki, i paprykę pokrojoną w kwadraty, mieszamy całość i posypujemy curry - ponownie dokładnie mieszamy. Przykrywamy patelnię i dusimy warzywa aż stracą twardość (ok. 10 - 15 minut). Jeśli zajdzie taka potrzeba, to dolewamy odrobinę wody. Jeśli macie dobrą patelnię, to raczej nie zajdzie:) Następnie dolewamy mleko kokosowe, dokładnie mieszamy i gotujemy następne 15 minut (do miękkości). Pyszne z brązowym ryżem.
Smacznego:)