Warzywne curry na szybko

Warzywne curry na  szybko

Pyszne i niesamowicie aromatyczne curry z mleczkiem kokosowym i listkami limonki kaffir. Tych ostatnich nie musicie dodawać, ale wtedy wg mnie curry trochę straci na smaku.

Szybkie. Wprost idealne na dni, kiedy nie ma się na nic czasu, a przy tym chciałoby się zjeść coś smacznego. Można je przygotować z dowolnej mieszanki warzyw.

Przepis znalazłam na blogu Ani i lekko go zmodyfikowałam. Polecam. Bardzo.

Zdjęcie - Warzywne curry na  szybko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Warzywne curry na szybko

Składniki:

  • 1 czubata łyżeczka curry w proszku
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku (lub w płatkach)
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 1 łyżeczka po starciu)
  • 2 liście limonki kaffir (dałam 4 suszone)
  • olej do smażenia
  • sól
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku, drobniutko posiekany
  • spory brokuł
  • 3 marchewki
  • zielona papryka
  • 1 mała (ok 160 ml) puszka mleczka kokosowego

 

Na dużą patelnią wlewamy nieco oleju (tyle aby pokrył dno) i rozgrzewamy. Następnie wrzucamy kumin, imbir, listki limonki i chilli, smażymy chwilę, aż z przypraw wydobędzie się aromat. Dodajemy cebulę (drobno posiekaną) i czosnek - smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie wrzucamy marchewkę pokrojoną w plasterki i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy wreszcie pozostałe warzywa - brokuł podzielony na małe różyczki, i paprykę pokrojoną w kwadraty, mieszamy całość i posypujemy curry - ponownie dokładnie mieszamy. Przykrywamy patelnię i dusimy warzywa aż stracą twardość (ok. 10 - 15 minut). Jeśli zajdzie taka potrzeba, to dolewamy odrobinę wody. Jeśli macie dobrą patelnię, to raczej nie zajdzie:) Następnie dolewamy mleko kokosowe, dokładnie mieszamy i gotujemy następne 15 minut (do miękkości). Pyszne z brązowym ryżem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów