Warstwowa surówka na talerzu

Warstwowa surówka na  talerzu

Składniki (dla 2 osób):

- 6 liści kapusty pekińskiej,Zdjęcie - Warstwowa surówka na  talerzu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- kilka ogórków małosolnych (lub kiszonych),
- 1 bardzo duży pomidor,
- czarne oliwki,
- kilka liści sałaty masłowej,
- kilka ogórków gruntowych,
- szczypiorek,
- sól, pieprz,
- olej (najlepiej lniany).

Wykonanie:

Warzywa myjemy, te które potrzeba obieramy. Szykujemy 2 duże płaskie talerze. Kapustę pekińską kroimy w drobne paski, rozkłądamy po równo na talerzach (tak żeby przykryła cały spód), lekko solimy. Ogórki kiszone pokrojone w plastry układamy jeden obok drugiego na kapuście, na to kładziemy pokrojonego w pół lub ćwierć plasterki pomidora, polewamy delikatnie olejem, solimy, pieprzymy. Na pomidorze kładziemy porwaną w małe kawałki sałatę, rozsypujemy pokrojone w plastry czarne oliwki, na nich układamy pokrojone w plasterki ogórki zielone, delikatnie solimy i na koniec posypujemy dużą ilością szczypiorku (może być z cebulą), polewamy olejem.
Taką sałatkę najlepiej jest na trochę odstawić żeby warzywa puściły soki i przeszły nimi. Można również dodać do niej plastry tofu albo tempehu.

Zdjęcie - Warstwowa surówka na  talerzu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Smacznego!!!

Kategorie przepisów