Waniliowy sernik na piernikowym spodzie
ok. 250 g pierniczków imbirowych
130 g stopionego masła
500 g śmietankowego, mielonego i tłustego twarogu
ok. 180 g cukru
4 duże jajka albo 5 mniejszych
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki ekstraktu waniliowego albo wnętrze laski wanilii albo domowy cukier waniliowy
szczypta soli
dżem truskawkowy do posmarowania wierzchu ciasta
Pierniczki zmiksowałam w blenderze - ale nie na zupełny pył. Dodałam stopionego masła, wymieszałam i wysypałam do tortownicy. Trzeba masę dobrze ugnieść i docisnąć do tortownicy. Warstwa ciastek nie może być za gruba. Następnie wstawiłam wszystko do lodówki na jakieś 30-40 minut.
W tym czasie przygotowałam masę serową.:
Twaróg utarłam w mikserze (kupiłam mielony), dodałam cukier oraz szczyptę soli i utarłam z serem. Następnie stopniowo dodałam jajka - dobrze wymieszałam, tak by nie było grudek. Na koniec dodałam ekstraktu waniliowego - wymieszałam i masę przelałam na ciastka w tortownicy.
Sernik wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na około 45 minut.
Wierzch sernika posmarowałam dżemem truskawkowym i wstawiłam na 10 minut do piekarnika - pod górną grzałkę, tak by się podpiekło. Ale generalnie nie trzeba. Można sernik posypać cukrem z cynamonem albo posypać wiórkami czekolady. Można też posmarować - po przestygnięciu - roztopioną czekoladą.