Waniliowy dżem z cukinii
Niezwykle pyszny dżem z mojego ulubionego warzywa z pięknym aromatem wanilii. Ten zapach podczas przygotowywania rozchodzący się po kuchni coś wspaniałego a efekt smaku pyszności :-) choć to nie jest smak dla facetów - przynajmniej w moim domu...
5 kg CUKINII po oczyszczeniu 4 kg
800 g CUKRU
4 CYTRYNY
2 LASKI WANILII
2 PIGWY
Cukinie umyć i oczyścić z miękkiego miąższu następnie zetrzeć na tarce jarzynowej i wrzucić do garnka gotować aż częściowo się połączy. Dodać cukier, przekrojone wzdłuż laski wanilii i wydrążyć nasionka wrzucić do garna wraz z całymi laskami i gotować. Dojemy jeszcze przekrojona na pół i wydrążoną z pestek pigwę, otartą skórę z cytryn oraz wyciśnięty sok Gotować aż masa stanie się gęsta , zrobić próbę na spodek gdy zacznie zastygać a nie spływać to znaczy że gotowe. Przełożyć do słoiczków i gotować ok 20 minut studzić przykryte ręcznikiem.
Smacznego