Waniliowy dżem z cukinii

Waniliowy dżem z cukinii

Zdjęcie - WANILIOWY DŻEM Z CUKINII  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Niezwykle pyszny dżem z mojego ulubionego warzywa z pięknym aromatem wanilii. Ten zapach podczas przygotowywania rozchodzący się po kuchni coś wspaniałego a efekt smaku pyszności :-) choć to nie jest smak dla facetów - przynajmniej w moim domu...


5 kg CUKINII po oczyszczeniu 4 kg

800 g CUKRU

4 CYTRYNY

2 LASKI WANILII

2 PIGWY


Cukinie umyć i oczyścić z miękkiego miąższu następnie zetrzeć na tarce jarzynowej i wrzucić do garnka gotować aż częściowo się połączy. Dodać cukier, przekrojone wzdłuż laski wanilii i wydrążyć nasionka wrzucić do garna wraz z całymi laskami i gotować. Dojemy jeszcze przekrojona na pół i wydrążoną z pestek pigwę, otartą skórę z cytryn oraz wyciśnięty sok Gotować aż masa stanie się gęsta , zrobić próbę na spodek gdy zacznie zastygać a nie spływać to znaczy że gotowe. Przełożyć do słoiczków i gotować ok 20 minut studzić przykryte ręcznikiem.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - WANILIOWY DŻEM Z CUKINII  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów