Waniliowo-kawowe muffinki z jeżynami
Czy może być lepsza przekąska do popołudniowej kawy niż waniliowo-kawowe muffinki? Miękkie, aromatyczne, z kwaskowatymi jeżynami w środku? Chyba nie :)
WANILIOWO-KAWOWE MUFFINKI Z JEŻYNAMI
(składniki na 12 muffinek)
300g mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
180g cukru,
200ml mleka,
1 jajko,
80 ml oleju,
kilka kropli aromatu waniliowego,
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (z lekkim czubkiem),
ok. 100-150g jeżyn
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej połączyć mleko z jajkiem i olejem. Składniki suche wsypać do mokrych i wymieszać łyżką (grudki mogą pozostać). Podzielić ciasto na 2 części: do jednej dodać aromat waniliowy, do drugiej kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości gorącej wody i wymieszać.
Do formy muffinkowej włożyć papierowe papilotki. Nakładać łyżeczką na przemian jasne i ciemne ciasto, wtykając do środka maliny.
Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.
(na bazie przepisu zielonejcytryny, z moimi modyfikacjami)