Waniliowe placuszki z tapioki

Waniliowe placuszki z tapioki

Najbardziej standardowe wykorzystanie tapioki to mleczny pudding, ale jeżeli jesteście fanami tych żelowych kuleczek, koniecznie wypróbujcie te placuszki! Dodatek tapioki sprawia, że z pozoru zwyczajne pankejki nabierają fantastycznej konsystencji. Na zdjęciu tapioka nie jest zbyt widoczna, ale w rzeczywistosci w cieście ukryta jest masa miękkich kuleczek. Nam te placuszki ogromnie smakowały, a M. pokusił się nawet o stwierdzenie, że to najlepsze pankejki, jakie zrobiłam do tej pory ;)

Zdjęcie - Waniliowe placuszki z tapioki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
WANILIOWE PLACUSZKI Z TAPIOKI
(2 porcje)
2/3 szklanki drobnej tapioki,
1,5 szklanki mleka,
1 czubata łyżka cukru z wanilią (domowej roboty, ewentualnie 1 niepełna łyżka zwykłego cukru i ½ łyżeczki wanilinowego),
2 jajka,
3-4 czubate łyżki mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
odrobina oleju lub klarowanego masła do smażenia

Tapiokę zalać na noc mlekiem wymieszanym z cukrem waniliowym i odstawić do lodówki.
Następnego dnia ugotować na niewielkim ogniu (ok. 10 minut), aż ziarenka będą miękkie i szkliste. Masa będzie gęsta, dlatego należy ją mieszać i uważać, by się nie przypaliła. Gdy nieco przestygnie, wbić jajka i dodać proszek do pieczenia i tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię kłaść łyżką porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na średnim ogniu, aż będą złociste.
Podawać z miodem, jogurtem lub bitą śmietaną i dowolnymi owocami.


(zainspirowane propozycją śniadaniową Morning Fairy)

Kategorie przepisów