Waniliowe muffinki z borówkami
przepis:
300 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 jajka
100 ml maślanki
szczypta soli
120 ml oleju słonecznikowego
250 g mrożonych borówek
cukier puder do posypania babeczek
Makę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą.
Cukier puder i cukier waniliowy ubić z jajkami, a następnie domieszać olej i maślankę.
Do masy dodać mąkę i mieszać łyżką aż składniki się połączą.
Do ciasta dodać borówki.
Ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami.
Muffinki piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do temp. 175° C.
Po ostudzeniu, babeczki posypać cukrem pudrem.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 małych babeczek.
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 jajka
100 ml maślanki
szczypta soli
120 ml oleju słonecznikowego
250 g mrożonych borówek
cukier puder do posypania babeczek
Makę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą.
Cukier puder i cukier waniliowy ubić z jajkami, a następnie domieszać olej i maślankę.
Do masy dodać mąkę i mieszać łyżką aż składniki się połączą.
Do ciasta dodać borówki.
Ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami.
Muffinki piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do temp. 175° C.
Po ostudzeniu, babeczki posypać cukrem pudrem.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 małych babeczek.