Waniliowe babeczki z jeżynami
Kiedy brak czasu i ochoty na bardziej pracochłonne słodkości .....małe babeczki muffinkowe z pewnością zaspokoją apetyt na słodkie co nieco
Delikatne, pachnące masłem, wanilią i owocami.........
Składniki: /12 szt/
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jaja
- 120 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op.cukru waniliowego
- ok.3/4 szklanki napoju sojowego o smaku wanilii /lub mleka/
- 2 szczypty soli
ok. 1 szklanka owoców
Wykonanie:
-Nastawić piekarnik na temp. 180 st.C.
-Formę na muffinki nasmarować masłem lub wyłożyć papilotkami.
-Cukier wymieszać z cukrem waniliowym.
-Dodać miękkie masło i utrzeć / przy pomocy miksera/.
-Ucierając dodawać po jednym jajku.
-Do masy maślano-jajecznej dodawać stopniowo napój i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą.
-Wymieszać łyżką do chwili połączenia się składników.
-Foremki wypełnić ciastem do połowy ich wysokości.
-Do każdej babeczki wcisnąć po 2 owoce / 3 mniejsze/ .
-Piec ok. 25-30 minut
-Po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.