Waniliowe babeczki (Vanilla cup cakes)

Waniliowe babeczki (Vanilla cup cakes)



Zdjęcie - Waniliowe babeczki (Vanilla cup cakes) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






















Ostatnio wypróbowałam przepis ze strony joyofbaking na waniliowe cup cakes. Wyszły bardzo smaczne. Idealne dla dzieci, koleżanka mojej córki poprosiła nawet o jedną do domu :). Przepis dziecinnie prosty :)



Składniki :
  • 113 g masła w temperaturze pokojowej
  • 130 g białego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • otarta skórka z cytryny (zewnętrzna żółta część) zastąpiłam to kilkoma kroplami aromatu cytrynowego
  • 195 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 ml mleka
Przygotowanie ciasta:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C, wyłóż formę do babeczek papilotkami.
Za pomocą miksera utrzyj masło i cukier do białości. Dodawaj po jednym jajku dobrze ubijając. Wmieszaj ekstrakt z wanilii oraz skórkę z cytryny lub aromat cytrynowy. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Do maślano -jajecznej masy delikatnie wmieszaj przygotowaną mąkę na zmianę z mlekiem. Dodawaj je w trzech częściach zaczynając i kończąc na mące. W razie konieczności zbieraj ciasto ze ścianek naczynia, aby masa była dobrze wymieszana.Wypełnij papilotki ciastem, piecz około 20 min, sprawdź drewnianym patyczkiem czy babeczki są dobrze wypieczone w środku. Z tej ilości ciasta powinno wyjść około 12 babeczek, jeżeli chcesz mieć ładne, lekko wyrośnięte wypełnij papilotki do 3/4 wysokości. Przestudź na kratce.
Składniki na krem:
  • 230 g cukru pudru
  • 113 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka esktraktu z wanilii
  • 2 łyżki mleka
  • opcjonalnie kilka kropel barwnika spożywczego
Przygotowanie kremu:
Mikserem utrzyj masło do białości. Dodaj ekstrakt z wanilii. Zwolnij obroty miksera i stopniowo dodawaj cukier puder. Dobrze użyć wtedy pokrywy na misę miksera, ponieważ mimo zmniejszonych obrotów miksera, cukier może fruwać w powietrzu. Masło lubi osadzać się na ściankach naczynia, więc w razie potrzeby zbieraj je ze ścianek naczynia. Dodaj mleko i ucieraj znowu na wysokich obrotach aż krem będzie puszysty. Jeżeli chcesz nadać kremowi jakiś kolor dodaj kilka kropel wybranego koloru barwnika spożywczego i dobrze wymieszaj. Krem można po prostu rozsmarować na wierzchu każdej babeczki i np. posypać kolorowym cukrem do dekoracji lub przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobą końcówką.



Dobrej zabawy i smacznego :) Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów