Walentynkowe babeczki

Walentynkowe babeczki

Specjalne, wyjątkowe na Walentynkowy wieczór babeczki z musem czekoladowym, likierem orzechowym i sosem czekoladowym.

To łatwy do wykonania i pyszny deser bez pieczenia dla zakochanych.

Zdjęcie - Walentynkowe babeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 185 ml smietany kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady 85%
  • 1 jajo /oddzielnie/
  • 1 łyżka likieru orzechowego np. Frangelico
  • 1 łyżeczka żylatyny
  • 3-4 ciasteczka kruche lub biszkoptowe okrągłe

Zdjęcie - Walentynkowe babeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na sos czekoladowy:

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 2 łyżki smietany kremówki
  • 1 łyżeczka golden syrupu lub oleju roslinnego

oraz

  • 1/2 szklanki bitej smietany
  • cukrowe serduszka

Zdjęcie - Walentynkowe babeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Smietanę zagotować, odstawić z palnika, dodać kawałki czekolady i mieszać do rozpuszczenia czekolady, następnie odstawić do przestudzenia.
  2. Żelatynę zalać 2 łyżkami wrzącej wody, wymieszać i odstawić do lekkiego wystudzenia.
  3. Do przestudzonej masy czekoladowej dodać żółtko, likier i żelatynę.
  4. Ubić mikserem do połączenia.
  5. Białko ubić na sztywno, można z odrobiną cukru i delikatnie połączyć z ubitą masą.
  6. Foremki lub kubki o podstawie 6-7 cm wysmarować olejem i wyłożyć folią przezroczystą, zostawiając zapas po bokach.
  7. Na dno naczynia wyłożyć ciasteczka, można skropić likierem, następnie w równych częściach mus czekoladowy.
  8. Schłodzić 2 godziny w lodówce.
  9. Wyłożyć z naczynia, usunąć folię i ułożyć ciasteczkiem do spodu.
  10. Wszystkie składniki na sos czekoladowy roztopić w kąpieli wodnej i polać babeczki sosem.
  11. Udekorować bitą smietaną, liskiem świeżej mięty i cukrowym serduszkiem.

Smacznego ?

Zdjęcie - Walentynkowe babeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów