Walentynkowe babeczki
Specjalne, wyjątkowe na Walentynkowy wieczór babeczki z musem czekoladowym, likierem orzechowym i sosem czekoladowym.
To łatwy do wykonania i pyszny deser bez pieczenia dla zakochanych.
Składniki:
- 185 ml smietany kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady 85%
- 1 jajo /oddzielnie/
- 1 łyżka likieru orzechowego np. Frangelico
- 1 łyżeczka żylatyny
- 3-4 ciasteczka kruche lub biszkoptowe okrągłe
Składniki na sos czekoladowy:
- 60 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka miękkiego masła
- 2 łyżki smietany kremówki
- 1 łyżeczka golden syrupu lub oleju roslinnego
oraz
- 1/2 szklanki bitej smietany
- cukrowe serduszka
Wykonanie:
- Smietanę zagotować, odstawić z palnika, dodać kawałki czekolady i mieszać do rozpuszczenia czekolady, następnie odstawić do przestudzenia.
- Żelatynę zalać 2 łyżkami wrzącej wody, wymieszać i odstawić do lekkiego wystudzenia.
- Do przestudzonej masy czekoladowej dodać żółtko, likier i żelatynę.
- Ubić mikserem do połączenia.
- Białko ubić na sztywno, można z odrobiną cukru i delikatnie połączyć z ubitą masą.
- Foremki lub kubki o podstawie 6-7 cm wysmarować olejem i wyłożyć folią przezroczystą, zostawiając zapas po bokach.
- Na dno naczynia wyłożyć ciasteczka, można skropić likierem, następnie w równych częściach mus czekoladowy.
- Schłodzić 2 godziny w lodówce.
- Wyłożyć z naczynia, usunąć folię i ułożyć ciasteczkiem do spodu.
- Wszystkie składniki na sos czekoladowy roztopić w kąpieli wodnej i polać babeczki sosem.
- Udekorować bitą smietaną, liskiem świeżej mięty i cukrowym serduszkiem.
Smacznego ?