Walentynkowe serduszka (kruche ciastka)
Urocze ciasteczka, które idealnie pasują jako prezent dla ukochanej osoby. Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków. Do barwienia ciastek używam żelowych barwników firmy Wilton (nie jest to wpis sponsorowany), doskonale się sprawdzają, nie zmieniając przy tym smaku czy konsystencji ciasta.
Jako walentynkowe słodkie wypieki sprawdzą się także:
Lava cake /czekoladowy fondant
Tort bezowy czy
Sernik nowojorski
U mnie oczywiście będzie czekoladowo czyli lava cake :) Dużo miłości Wam życzę!
SKŁADNIKI:
- 200 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- czerwony barwnik spożywczy w żelu
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać czerwony barwnik i dokładnie zmiksować (ilość barwnika zależy od koloru, jaki chcemy otrzymać). Dodać jajko, dokładnie utrzeć. Dodać mąkę, zmiksować i uformować kulę. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm ( w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką). Wycinać serca. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą w temperaturze 190C (termoobieg) 12-15 minut. Po wystudzeniu dowolnie ozdabiać. (u mnie lukier- cukier puder i sok z cytryny oraz czerwona posypka).
Wiadomo, że Walentynki należy obchodzić z kotem ;)