Wafle z masą z galaretki
Niezwykle pyszne. Moje ulubione.......Pomimo, że są lekko ciągnące od masy, nie maja sobie równych. Najlepsze z truskawkową galaretką:))
Przepis ten bierze udział w akcji Ireny i Andrzeja Gotujemy po polsku II zorganizowanej pod patronatem serwisu ZPierwszego Tłoczenia.pl
Składniki:
1 galaretka
1 szklanka śmietany 18 %
1 szklanka cukru (można dać 3/4 szklanki)
1 jajko
1 margaryna
4-5 suchych wafli
Margarynę rozpuszczam z cukrem, dodaję jajko, śmietanę, wsypuję suchą galaretkę. Dokładnie mieszam. Gotuję na małym ogniu, często mieszając przez ok. 5 minut. Zimna masa przwkładam wafle. Obciązam i odstawiam na 2 godziny, a następnie na minimum godzinę do lodówki. Pyszne!