Wafle z masą orzechową

Wafle z masą orzechową
Moja babcia niedawno zrobiła takie wafle. Tak mi smakowały, że wysępiłam od niej przepis i zrobiłam na wczorajszy podwieczorek :)

Zdjęcie - Wafle z masą orzechową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
WAFLE Z MASĄ ORZECHOWĄ
1 paczka wafli,
1 kostka masła (200g),
1 szklanka cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
2/3 szklanki mleka,
1 i 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich

Masło, cukier, cukier wanilinowy i mleko zagotować razem w rondelku. Dodać orzechy, wymieszać i gotować 10-15 minut, aż masa zgęstnieje, uważając, aby się nie przypaliła. Przestudzić. Lekko ciepłą masą smarować wafle, obciążyć np. deską do krojenia i zostawić na 2-3 godziny, aby się zespoiły.


Zdjęcie - Wafle z masą orzechową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów