Vispipuuro z jagodami

Vispipuuro z jagodami

Na zakończenie akcji Skandynawskie lato 2014 przygotowałam wraz z Panną Malwinną oraz Mirabelką  fiński deser vispipuuro z kaszy manny i owoców. Najpopularniejszy jest tam z brusznicami, ale niestety nie mogłam ich nigdzie dostać. Zatem przygotowałam wersję z czarnymi jagodami. Deser ten popularny jest też w Szwecji, gdzie nazywa się klappgröt.

Korzystałam z przepisu z TEJ strony.

 

Zdjęcie - Vispipuuro z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na 2 porcje:

250 ml wody

6 łyżek kaszy manny

4 łyżki cukru

100 ml jagód

+ mleko i jagody do podania

 

1. Wodę pogrzać w garnuszku. Dodawać stopniowo, ciągle mieszając kaszę mannę. Gotować ok. 10 minut na wolnym ogniu ciągle mieszając. Chyba, że używamy manny błyskawicznej, wtedy wystarczą 3 minuty.

2. Do gotującej się manny dodać cukier i jagody (inne owoce, np. borówki brusznice, borówki amerykańskie, żurawinę, maliny, truskawki, morele, agrest), wymieszać, pogotować jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia i ostudzić.

3. Zmiksować ostudzoną mannę z jagodami na gładką masę. Wylać do pucharków/salaterek. Schłodzić.

4. Podawać  z mlekiem (można z nim wymieszać) i owocami.

 

Deser jest puszysty, lekki i orzeźwiający, idealny na upały. Może też stanowić śniadanie.

To już koniec letniej edycji mojej akcji z kuchnią skandynawską. Mam nadzieję, że za rok bardziej się rozkręcicie w tym temacie ;-) Zapraszam też na edycję jesienną akcji, która odbędzie się październik-listopad.

 

Zdjęcie - Vispipuuro z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Vispipuuro z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Vispipuuro z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podziel się:

Dodaj do ulubionych:Lubię Wczytywanie...

Tags: czarne jagody, Finlandia, jagody, kasza manna, Kuchnia skandynawska, manna, Skandynawia, Skandynawskie lato

Kategorie przepisów