Ukraińskie bliny
Bliny są to naleśniki drożdżowe przyrządzane z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej, które są tradycyjną potrawą dla kuchni białoruskiej, rosyjskiej i ukraińskiej. Mają one symboliczne znaczenie w kulturze rosyjskiej. W Rosji zwyczajowo wystawiano je na parapetach dla ludzi ubogich i pielgrzymów, podawano je matką po porodzie oraz na stypach. Istnieje wiele sposobów przygotowywania ciasta na bliny m. in. z różnych rodzajów mąk, z dodatkiem kefiru lub kasz. Bliny można podawać bez dodatków lub z gotowaną rybą, śmietaną, kawałkami łososia, rybnymi sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem, gotowanym jajkiem, rybnymi pastami czy sosami lub na słodko z konfiturami.
Danie: Naleśniki
Kuchnia: Ukraińska
Trudność: Łatwe
Porcje: 4 porcje
Przygotowanie: 2 godz.
Wykonanie: 1 godz.
Kalorie: 255 kcal
Gdy mówimy o ukraińskiej kuchni, nie sposób nie wspomnieć o blinach. To pyszne placuszki, bardzo popularne na Ukrainie i wschodniej Galicji.
Składniki:200 g mąki pszennej
200 g mąki gryczanej
500 ml mleka
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
30 g drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki masła
Olej
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności należy utrzeć drożdże z połową łyżeczki cukru, dodać ¼ l ciepłego mleka i 10 dag mąki pszennej, ucierać, aż nie będzie w nim grudek, a następnie zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do czasu aż objętość zwiększy się o połowę, czyli na ok. 30 min.
- Po tym czasie należy na patelni roztopić masło i dodawać je do ciasta wraz z utartymi żółtkami, solą i cukrem. Podczas rozrabiania ciasta powoli dodawać też pozostałe 10 dkg mąki pszennej, mąkę gryczaną i 1/4 litra ciepłego mleka.
- Ciasto dokładnie rozrobić i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godziny.
- Na koniec do wyrośniętego ciasta dodawać powoli ubitą, sztywną pianę z białek, przykryć i odstawić jeszcze na chwilę,ponieważ masa trochę opadnie. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cienkie placki.
- Trzeba pamiętać, aby przygotowanie blinów rozpocząć 3 godziny przed planowanym ich podaniem.
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoPolub nas na Facebook