Ugat Bananot
Ugat Bananot
czyli bardzo proste Ciasto bananowe (przepis z Izraela)
3 jajka
400 gram cukru
szklanka oliwy z oliwek - ale nie z pierwszego tłoczenia, ma zbyt intensywny smak - lub zwykłego rafinowanego oleju, np słonecznikowego albo ryżowego - nie ma żadnego posmaku
2,5 łyżeczki sody
aromat waniliowy
2 banany
0,5 kg mąki
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Dodać oliwę/olej - powstanie masa konsystencji majonezu. Wszystko dobrze wymieszać. Sodę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dodać do masy. Zamieszać, następnie stopniowo dodawać mąkę - cały czas mieszając. Następnie dolać szklankę zimnej wody. Wszystko bardzo dobrze wymieszać . Wkroić banany - można je też zmiksować - wymieszać. wlać do podłużnej, natłuszczonej formy i piec ok godziny w 175 stopniach C.
Następnego dnia jest jeszcze lepsze niż zaraz po upieczeniu!