Ugat Bananot

Ugat Bananot

Ugat Bananot

czyli bardzo proste Ciasto bananowe (przepis z Izraela)

3 jajka

400 gram cukru

szklanka oliwy z oliwek - ale nie z pierwszego tłoczenia, ma zbyt intensywny smak - lub zwykłego rafinowanego oleju, np słonecznikowego albo ryżowego - nie ma żadnego posmaku

2,5 łyżeczki sody

aromat waniliowy

2 banany

0,5 kg mąki

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Dodać oliwę/olej - powstanie masa konsystencji majonezu. Wszystko dobrze wymieszać. Sodę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dodać do masy. Zamieszać, następnie stopniowo dodawać mąkę - cały czas mieszając. Następnie dolać szklankę zimnej wody. Wszystko bardzo dobrze wymieszać . Wkroić banany - można je też zmiksować - wymieszać. wlać do podłużnej, natłuszczonej formy i piec ok godziny w 175 stopniach C.

Następnego dnia jest jeszcze lepsze niż zaraz po upieczeniu!

Kategorie przepisów