Ucierana babka z pistacjami

Kasyczna mięciutka, wilgotna babka ucierana w werji pierwotnej miała być z czekoladą, ale maluchy porprosiły żeby była z pistacjami. Wobec takich próśb nie mogłam oponować i zmieniałam koncepcję. Chrupiące pistacje świetnie komponują się z miękkim maślanym ciastem, a całość dopełnia dekoracja z lukru i pistacji. Prosto, domowo, pysznie.
Składniki na ucieraną babkę z pistacjami:
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 1/2 szklanki mleka
- ok 70 g pistacji
Jak wykonać ucieraną babkę z pistacjami?
Masło ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez ok 10 minut do momentu otrzymania jasnej masy. Następnie dodajemy kolejno jajka, miksując przez chwilę po każdym. Jeżeli masa po dodaniu jajek będzie nieco przypominać zważoną, to nie martwcie się ciasto i tak się uda.
Po jajkach zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na przemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Na koniec wsypujemy posiekane pistacje i mieszamy do połączenia.
Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (jeśli używacie silikonowej to nie ma takiej potrzeby) Wykładamy do masę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy ok 50 minut do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu studzimy i dekorujemy wg uznania. Ja swoją polukrowałam, ale świetnie sprawdzi się tutaj polewa z białej czekolady.
Po upieczeniu studzimy i dekorujemy wg uznania. Ja swoją polukrowałam, ale świetnie sprawdzi się tutaj polewa z białej czekolady.
Smacznego