Ucierana babka marmurkowa
Prosta, maślana babka z dodatkiem wanilii i kakao. W sam raz do kawy :)
przepis z książki "The Good Food Cook Book" wyd.BBC Books
Składniki :
- 225 g mąki pszennej
- 225 g cukru pudru
- 225 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie kolejno dodawać jajka, za każdym razem dokładnie miksując. Dodać mąkę, mleko i ekstrakt waniliowy, zmiksować na gładką masę.
Masę podzielić na dwie równe części, każdą włożyć do osobnej miski. Do jednej z nich dodać kakao, dokładnie zmiksować.
Do przygotowanej tortownicy nakładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Delikatnie stuknąć dnem o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Długim patyczkiem do szaszłyków delikatnie przemieszać masę, tworząc esy floresy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (lub na termoobiegu 160°C) i piec przez ok.45-55 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, wbijając go w środek ciasta - jeżeli jest czysty - ciasto jest gotowe. Jeżeli jest oblepiony ciastem, należy nieco wydłużyć czas pieczenia.
Upieczone ciasto ostudzić na kratce.
przepis dodaję do akcji Atiny - "Czekoladowy tydzień"