Ty leży kasztan
Przed pieczeniem
Kiedy nie wiesz, jak zacząć, zacznij od tu leży kasztan, a potem się zobaczy, co będzie dalej.
Dość wilgotne ciasto, ładnie pomarańczowe jak pomarańczowe listki jesienne. Aromatyczne jak jesienna herbatka. Uroczo, uroczo.
Przeuroczo jest również patrzeć na miejskie ulice obsypane o tej porze roku furą kolorowych liści. Jak się ma na przykład dzieci, to się można zachwycać małym kasztano-ludkiem, a jak się nie ma, to pozostaje upiec ciasto i zaprosić znajomą na ploteczki.
Korzenne ciasto dyniowe z fistaszkami
(inspirowane tym przepisem)
Składniki:
Piekarnik rozgrzać do 160-170 stopni. Jajka zmiksować króko z olejem i cukrem. Wymieszać razem suche składniki. Do mokrych składników dodać zmiksowaną dynię i suche składniki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piec około 45-50 minut (sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest już 'suche'). Myślę, że będzie pasowało do niego masło orzechowe albo dżem porzeczkowy/mus gruszkowy.
Kiedy nie wiesz, jak zacząć, zacznij od tu leży kasztan, a potem się zobaczy, co będzie dalej.
Dość wilgotne ciasto, ładnie pomarańczowe jak pomarańczowe listki jesienne. Aromatyczne jak jesienna herbatka. Uroczo, uroczo.
Przeuroczo jest również patrzeć na miejskie ulice obsypane o tej porze roku furą kolorowych liści. Jak się ma na przykład dzieci, to się można zachwycać małym kasztano-ludkiem, a jak się nie ma, to pozostaje upiec ciasto i zaprosić znajomą na ploteczki.
Korzenne ciasto dyniowe z fistaszkami
(inspirowane tym przepisem)
Składniki:
- 1 niepełna szklanka cukru (może być mniej)
- 1 garść mielonych fistaszków (mogą być też w całości)
- 1 szklanki mąki pszennej
- 80 ml oleju
- ok. 1,5 szklanki pure z pieczonej dyni
- 4 jaja
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Piekarnik rozgrzać do 160-170 stopni. Jajka zmiksować króko z olejem i cukrem. Wymieszać razem suche składniki. Do mokrych składników dodać zmiksowaną dynię i suche składniki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piec około 45-50 minut (sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest już 'suche'). Myślę, że będzie pasowało do niego masło orzechowe albo dżem porzeczkowy/mus gruszkowy.