Truskawkowy torcik mrożony

Truskawkowy torcik  mrożony

Zdjęcie - Truskawkowy torcik  mrożony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
....truskawkowy, piankowy torcik mrożony

Składniki na truskawkowy torcik mrożony:

/tortownica ok.20 cm/

  • 1 białko
  • 3-4 łyżki cukru lub słodzika/ np.erytrytol
  • 150 g dojrzałych truskawek
  • biszkopty podłużne typu "języczki" / u mnie Pavessini/ok.150 g 
  • ok.1 szklanki zmiksowanych truskawek

 

 

Zdjęcie - Truskawkowy torcik  mrożony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
 Jak wykonać truskawkowy torcik mrożony?

Truskawki zmiksować z cukrem na jednolity mus.-Dodać świeże białko i ubijać przy pomocy miksera ,aż do uzyskania gęstej piany.-Dno i boki tortownicy wyłożyć biszkoptami.-Połowę pianki truskawkowej przełożyć na biszkopty.-Ułożyć ponownie warstwę biszkoptów i pokryć pozostałą masą / masa nie musi przylegać ściśle do boków tortownicy/.-Całość zalać musem z truskawek / powinien delikatnie spłynąć po bokach/.-Gotowy torcik owinąć folią i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika.
Do musu truskawkowego,którym zalałam całość dodałam kieliszk likieru owocowego.
Zdjęcie - Truskawkowy torcik  mrożony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Truskawkowy torcik  mrożony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
....po wyjęciu z zamrażalnika pokroić na porcje, przełożyć na talerzyki, udekorować i można się delektować delikatnym deserkiem.Pianka truskawkowa rozmraża się błyskawicznie...
Zdjęcie - Truskawkowy torcik  mrożony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów