Truskawkowiec
W założeniu miał to być rodzaj placka, a wyszedł deser, ponieważ zawiodła mnie żelatyna firmy Dr. O, więc jeżeli chcecie, aby wyszło Wam coś bardziej zwartego niż mnie, to weźcie inną żelatynę.
Składniki:
1 l jogurtu naturalnego
20 dag cukru lub fruktozy (dla diety MM)
cukier lub esencja waniliowa
3 dag żelatyny
1,5 kg truskawek
1 galaretka truskawkowa
ewentualnie: biszkopty
Truskawki podziel na 3 części, dwie większe, a jedną mniejszą. Mniejszą część zmiksuj w blenderze na mus.
Galaretkę rozpuść w nieco mniejszej ilości wody, niż podano na opakowaniu, ostudź, a następnie wymieszaj z musem truskawkowym.
Żelatynę rozpuść we wrzątku, ostudź.
Jogurt zmiksuj z cukrem i drugą częścią truskawek, połącz z żelatyną i wymieszaj.
Na dnie tortownicy ułóż truskawki, albo, jeśli wolisz, biszkopty. Wylej masę jogurtową i wstaw do lodówki do stężenia.
Kiedy masa będzie już zestalona, ułóż na wierzchu truskawki i zalej galaretką z musem.
I to wszystko.
Można podawać z bitą śmietaną lub bez. Jest to bardzo pyszny, orzeźwiający deser na gorące dni, bardzo truskawkowy w smaku.