Truskawkowiec

W założeniu miał to być rodzaj placka, a wyszedł deser, ponieważ zawiodła mnie żelatyna firmy Dr. O, więc jeżeli chcecie, aby wyszło Wam coś bardziej zwartego niż mnie, to weźcie inną żelatynę.

Składniki:

1 l jogurtu naturalnego

20 dag cukru lub fruktozy (dla diety MM)

cukier lub esencja waniliowa

3 dag żelatyny

1,5 kg truskawek

1 galaretka truskawkowa

ewentualnie: biszkopty

Truskawki podziel na 3 części, dwie większe, a jedną mniejszą. Mniejszą część zmiksuj w blenderze na mus.

Galaretkę rozpuść w nieco mniejszej ilości wody, niż podano na opakowaniu, ostudź, a następnie wymieszaj z musem truskawkowym.

Żelatynę rozpuść we wrzątku, ostudź.

Jogurt zmiksuj z cukrem i drugą częścią truskawek, połącz z żelatyną i wymieszaj.

Na dnie tortownicy ułóż truskawki, albo, jeśli wolisz, biszkopty. Wylej masę jogurtową i wstaw do lodówki do stężenia.

Kiedy masa będzie już zestalona, ułóż na wierzchu truskawki i zalej galaretką z musem.

 

I to wszystko.

Można podawać z bitą śmietaną lub bez. Jest to bardzo pyszny, orzeźwiający deser na gorące dni, bardzo truskawkowy w smaku.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy