Truskawkowe sernikowe cake pops
Składniki
- 250 g ricotty
- 150 g mlecznej czekolady
- 100 g truskawek
- 70 g cukru
- 50 g orzechów włoskich
- 40 ml oleju Oliwier
- 7 g mąki pszennej
- 5 g skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 170℃.
Ricottę miksujemy krótko z 50 g cukru, 30 ml Oliwiera, jajkiem, skrobią i mąką pszenną.Truskawki drobno kroimy i dodajemy do sera.
Foremkę o średnicy 20 cm lekko natłuszczamy. Wylewamy masę serową. Pieczemy około 20 minut lub do momentu, aż masa się zetnie. Schładzamy dokładnie.
Z upieczonego serniczka formujemy około 10 kulek. Wstawiamy do zamrażarki na około 2-3 godziny. W połowie czasu zmrażania do każdej kulki wkładamy patyczek do lizaków.
Orzechy włoskie smażymy z 10 ml Oliwiera. Gdy się zrumienią, posypujemy je 20 g cukru i karmelizujemy. Wykładamy orzechy na deskę. Gdy przestygną, siekamy je drobno.
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Roztopioną czekoladą obtaczamy sernikowe cake pops. Od razu posypujemy karmelizowanymi orzechami.
Odstawiamy do zastygnięcia.
Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl