Truskawkowe sernikowe cake pops

Truskawkowe sernikowe cake pops

Zdjęcie - Truskawkowe sernikowe cake pops - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Truskawkowe sernikowe cake pops - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 250 g ricotty
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 100 g truskawek
  • 70 g cukru
  • 50 g orzechów włoskich
  • 40 ml oleju Oliwier
  • 7 g mąki pszennej
  • 5 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 170℃.

 

Ricottę miksujemy krótko z 50 g cukru, 30 ml Oliwiera, jajkiem, skrobią i mąką pszenną.Truskawki drobno kroimy i dodajemy do sera.

 

Foremkę o średnicy 20 cm lekko natłuszczamy. Wylewamy masę serową. Pieczemy około 20 minut lub do momentu, aż masa się zetnie. Schładzamy dokładnie.

 

Z upieczonego serniczka formujemy około 10 kulek. Wstawiamy do zamrażarki na około 2-3 godziny. W połowie czasu zmrażania do każdej kulki wkładamy patyczek do lizaków.

 

Orzechy włoskie smażymy z 10 ml Oliwiera. Gdy się zrumienią, posypujemy je 20 g cukru i karmelizujemy. Wykładamy orzechy na deskę. Gdy przestygną, siekamy je drobno.

 

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Roztopioną czekoladą obtaczamy sernikowe cake pops. Od razu posypujemy karmelizowanymi orzechami.

Odstawiamy do zastygnięcia.

 

 

Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów