TRUSKAWKOWE SAKIEWKI

TRUSKAWKOWE SAKIEWKI

Zdjęcie - TRUSKAWKOWE SAKIEWKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - TRUSKAWKOWE SAKIEWKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiA oto pierwszy z zaległych przepisów. Tyle tylko , że nie do końca zrobiłam go przepisowo , bo dopiero później , po dokładniejszym przeanalizowaniu przepisu doszłam do wniosku , że ciasto drożdżowe po wyrobieniu nie musi wyrastać. Wydało mi się to początkowo dziwne , więc zrobiłam po swojemu. W efekcie otrzymałam kanciaste pączki z truskawkami w środku. Według zdjęcia , oryginał bardziej przypomina ciasteczka - kształt jest bardziej zarysowany. Właściwie to miałam w planach ponowne wykonanie tych sakiewek , tym razem według przepisu , ale... nie zdążyłam ;-) Źródło: "Ciasta domowe" nr 37/1994.


Zdjęcie - TRUSKAWKOWE SAKIEWKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 500 g mąki
- 1/4 l mleka
- 42 g drożdży świeżych (dałam 4 łyżeczki suszonych)
- 80 g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka

Poza tym:
- 500 g truskawek
- cukier puder do posypania
- 1 jajko
- tłuszcz do smażenia

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku , dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki , pozostawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski , dodać wyrośnięte drożdże , cukier , sól i jajka , wyrobić. (W tym momencie zostawiłam ciasto do wyrośnięcia , tak , jak typowe drożdżowe , ale według przepisu nie trzeba tego robić).
Po dokładnym wyrobieniu ciasto cienko rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i pokroić na kwadraty o boku ok. 10 cm. Na środku każdego umieścić po 1 truskawce. Brzegi kwadratów posmarować roztrzepanym jajkiem. Kąty kwadratów zlepiać u góry , tak aby powstały sakiewki.
Tłuszcz do smażenia rozgrzać do ok. 180 st.C. i porcjami smażyć na nim przygotowane sakiewki na złotobrązowy kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Zdjęcie - TRUSKAWKOWE SAKIEWKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów