Truskawki z czekolada i marscapone

Truskawki z czekolada i marscapone
Zdjęcie - Truskawki z czekolada i marscapone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Truskawkowy tydzien powoli dobiega konca wiec pozostajac w temacie truskawek przedstawiam dzis pyszny deser. To polaczenie truskawek z chrupiaca czekolada i kremem z marscapone. Mozna powiedziec, ze deser jest podwojnie czekoladowy poniewaz zawiera az dwa rodzaje czekolady: gorzka i biala.

skladniki:
swieze truskawki
marscapone (dla 2 osob okolo 250 g)
biala czekolada (pol tabliczki dla 2 osob)
gorzka czekolada
platki kukurydziane
listki miety do dekoracji

Zdjęcie - Truskawki z czekolada i marscapone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Truskawki z czekolada i marscapone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

wykonanie:

Na dno szklanek sypiemy platki kukurydziane by w ten sposob odliczyc sobie potrzebna nam ilosc.
W kapieli wodnej rozpuscic gorzka czekolade. Jej ilosc uzalezniona jest od ilosci platkow. Nastepnie polaczyc czekolade z platkami.
Przygotowane platki ulozyc na dnie szklanki. Na to polozyc warstwe przekrojonych na pol truskawek.

Biala czekolade rowniez rozpuszczamy w kapieli wodnej i laczymy z marscapone. Gdy krem bedzie dobrze wymieszany ukladamy go na truskawkach.
Dekorujemy truskawka i liscmi miety.

Bardzo wazna uwaga.
Poniewaz warstwa z gorzka czekolada gdy sie zetnie jest dosc twarda, deser mozna podac na dwa sposoby.
Pierwszy to zaraz po przygotowaniu, bez przechowywania w lodowce. Wtedy czekolada nie jest jeszcze wyziebiona i platki kukurydziane nie sa sciagniete. Mozna przedtem schlodzic krem marscapone i dopiero przed podaniem wyjac go z lodowki.
Druga metoda jest taka by polaczone z czekolada platki kukurydziane pokruszyc gdy czekolada sie sciagnie i dopiero potem ukladac poszczegolne warstwy w szklance.

Smacznego!

Kategorie przepisów