TRUFLE CZEKOLADOWO-DYNIOWE
Dyniowego świętowania ciąg dalszy - tym razem trufle. Tak , tak... sama nigdy bym nie wpadła na coś takiego. Co prawda w smaku dominuje czekolada i migdały , ale jest też akcent dyniowy. Choć z drugiej strony , gdybym nie wiedziała , to pewnie nie domyśliłabym się , że w składnikach jest dynia ;-) Zapewniam jednak, że te kuleczki są po prostu pyszne !
Przepis ponownie zaczerpnięty ze strony Very Best Baking.
Składniki:
- 2 i 1/2 szkl. zmielonych herbatników
- 1 szkl. lekko uprażonych i zmielonych migdałów (ja dodałam trochę więcej - na obtaczanie gotowych kulek)
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szkl. półsłodkich kuleczek czekoladowych (lub posiekanej czekolady)
- 1/2 szkl. puree z dyni
- 1/3 szkl. soku jabłkowego*
Czekoladę rozpuścić na parze. Herbatniki , migdały , cukier puder i cynamon wymieszać. Dodać czekoladę , dynię i sok jabłkowy , dokładnie wymieszać. Z gotowej masy formować ok. 2,5-centymetrowe kuleczki i wstawić do lodówki.
Tuż przed podaniem można posypać je cukrem pudrem albo , od razu po uformowaniu , obtaczać w zmielonych migdałach tak jak ja to zrobiłam.
*Zamiast soku jabłkowego można dodać likier kawowy , ale podobno ta ilość (1/3 szkl.) daje zbyt intensywny aromat.