Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe
Piękny dziś dzień. Słońce świeci bez przerwy, temperatura całkiem przyjemna, śnieg leży i cieszy i dzieci i dorosłych. Ja tym czasem, zmykam do kuchni zrobić coś przyjemnego dla podniebienia.
Od dawna czaiłam się, żeby zrobić domowe trufle. Nie chciałam jednak od razu kombinować, postawiłam więc na te standardowe. Może w przyszłości zacznę kombinować, bo wyszły całkiem sympatyczne. Choć trzeba się trochę z tym bawić. Ale warto, warto :)

TRUFLE CZEKOLADOWE (TYLKO DLA DOROSŁYCH :) )

Zdjęcie - Trufle czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 100g masła
- 3 łyżki śmietany 36 procentowej
- 2 łyżki rumu (choć ja dałam ciut więcej, żeby był bardziej wyczuwalny)
- kakao do obtaczania trufli (albo jasne, albo ciemne)

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy już się rozpuści, dodajemy masło, cały czas mieszając. Następnie gdy masło połączy się z czekoladą, dodajemy śmietanę i alkohol. Mieszamy, aby wszystko się ze sobą połączyło. Wlewamy przygotowaną masę do naczynia wyłożonego pergaminem, tak aby miało wysokość około 1-2 cm. Nie przykrywamy, odstawiamy, by się ostudziło. Następnie ostudzoną masę wkładamy na około 10-15 minut do zamrażalnika. Konsystencja musi być taka, by masa czekoladowa nie zastygła do końca, ale nie była też zbyt miękka.
Za pomocą łyżki i zwilżonych w zimnej wodzie rąk, staramy się (w miarę możliwości) formować kulki, które następnie obtaczamy w kakao.
Układamy trufle na talerzu, by się nie posklejały. Wkładamy do lodówki a następnie zjadamy (zimne) ze smakiem.
Smacznego :)

Zdjęcie - Trufle czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Trufle czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów