Trufelki o Smaku Chałwy
Nie miałam w domu pasty tahini , więc trochę "oszukałam" przepis ;-) Ziarna sezamu lekko uprażyłam na suchej patelni (trzeba uważać , żeby się nie przypaliły) , ostudziłam i zmieliłam w blenderze. Wiedziałam , że muszę dodać czegoś jeszcze , żeby masa dała się formować (przy użyciu gotowej pasty nie ma tego problemu) , no i dolałam śmietanki o smaku orzechowym. Dzięki niej trufelki dobrze się lepiły i wyszły jeszcze bardziej aromatyczne :-)
Poniżej podaję przepis w oryginale , znaleziony tutaj.
Składniki:
- 4 łyżki pasty sezamowej tahini
- 1 szkl. mleka w proszku
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 15 orzechów laskowych
- ok. 1 szkl. posiekanych orzechów laskowych do obtaczania (u mnie drobno pokruszone herbatniki - mniej niż 1/2 szkl.)
Mleko w proszku, cukier puder, masło i tahini utrzeć w misce na gładką masę. Nabierać łyżeczką i formować w dłoniach kulkę , wciskając do środka orzech. Trufelki obtaczać w posiekanych orzechach i wstawić do lodówki.
Z tej ilości składników wychodzi około 15 trufelków wielkości orzecha włoskiego.