Trufelki kokosowe
Małe co nieco dla wielbicieli słodyczy z dodatkiem mleka w proszku :)
Przepis na te pyszne kokosowe kuleczki znalazłam tutaj .
Składniki :
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mleka w proszku
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki miodu lub dżemu brzoskwiniowego
Na dużej patelni rozpuścić 1 łyżkę masła i podsmażyć na nim wiórki kokosowe, mieszając, aż się zezłocą. Zdjąć z patelni i ostudzić.
Pozostałe masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać wiórki, miód/dżem i mleko w proszku - wymieszać. Jeżeli masa jest za wilgotna - dodać mleka w proszku, jeżeli za sucha - dodać masła.
Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w wiórkach kokosowych i układać na talerzyku. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.