Trufelki czekoladowo - kokosowe
Pyszne czekoladowo-kokosowe kuleczki na każdą okazję.
Niewiele składników, niewiele trudu , a pyszności co nie miara............trudno sie od nich oderwać. Dowolne dodatki, smak , wielkość i pewność , że zawsze sie udadzą...... Składniki:
- 125 g herbatników o smaku kakaowym
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 3 łyżki kremu czekoladowego /nutella/
- 50 g czekolady gorzkiej
- 150 ml słodkiej śmietanki
- oraz: kakao,krokant orzechowy, posypka cukrowa lub wórki kokosowe
Wykonanie: -Biszkopty pokruszyć -Śmietankę podgrzać/nie gotować/ ,dodać kawałeczki czekolady. Starannie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. -Do miseczki przesypać pokruszone herbatniki, nutellę, masę czekoladowo-śmietankową i kokos. -Połączyć ze sobą wszystkie składniki. -Masę wstawić na kilkanaście minut do lodówki. -Z delikatnie stężonej masy formować kulki wielkości orzecha i obtaczać w kakao, krokancie orzechowym lub posypce cukrowej. Trufelki mozna obtoczyć w wiórkach kokosowych. -Gotowe trufelki umieścić w pojemniczku i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.