Trufelki a`la białe Michałki
Nigdy nie jadłam wawelskich Michałków, więc nie mam pojęcia, czy te trufelki chociaż trochę przypominają je smakiem, ale szczerze mogę je polecić. Są pyszne, kto lubi łakocie na bazie mleka w proszku, będzie zachwycony.
/źródło: Fantazje kulinarne Magdy K./
Trufelki a`la białe Michałki
Składniki:
- 150g białej czekolady
- 3/4 szklanki mleka
- 50g masła
- 1/3 szklanki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 3 szklanki mleka w proszku
- 100g pokruszonych herbatników
- 1 szklanka zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych
Mleko wlać do rondelka, dodać cukier, masło, połamaną czekoladę i podgrzewać, aż masło i czekolada rozpuści się. Odstawić do przestudzenia. Mleko w proszku wsypać do miski (można je też przesiać), cukier waniliowy oraz letnie mleko z masłem i czekoladą. Dokładnie zmiksować, aby nie było grudek. Wsypać orzeszki i jeszcze raz wymieszać. Odstawić masę do przestudzenia. Po ok. 1 godzinie dodać herbatniki. Wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć do pojemniczka wyłożonego folią. Przykryć szczelnie i wstawić do lodówki. Ze schłodzonej masy formować kulki lub pociąć ją w prostokąty. Następnie obtoczyć w cukrze pudrze, lub wiórkach kokosowych albo zanurzać w białej czekoladzie.
Zyczę Wam smacznego, a na następny wpis zapraszam za tydzień:-)