Trójkątne mini pizze
Ciasto na pizze
Składniki:
- 1 szkl. ciepłej wody,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka drożdży świeżych (na oko wziełam),
- 1 łyżeczka soli,
- 1/4 szkl. oleju,
- 2 i 3/4 szkl. mąki (z czego dałam 3/4 szkl. mąki pełnoziarnistej).
Wykonanie:
Połączyć 3 pierwsze składniki, odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, drożdże i olej, wymieszać, wyrobić gładkie ciasto (ewentualnie dodając mąki gdy będzie zbyt rzadkie). Odstawić do wyrośnięcia na ok 20 minut.
Z tego przepisu powinna wyjść duża blacha piekarnikowa, ale można też podzielić je na 2 - 3 części i zrobić okrągłe placki lub trójkąty. Część ciasta której na bieżąco nie zużywam, mrożę.
Wyrośnięte ciasto pokroiłam na 3 części (z czego 2 zamroziłam). Placek rozwałkowałam, pokroiłam na trójkąty, odłożyłam na blachę wyłożoną matą z teflonem.
Jedną połowę trójkątów posmarowałam koncentratem pomidorowym, a drugą sosem czosnkowym (o sosie za chwilę).
Na spody pomidorowe położyłam podsmażone pieczarki, kawałki tempehu wędzonego, czerwoną cebulę, paprykę, brokuł i plasterki czarnych oliwek.
Na spody z sosem czosnkowym trafiły podsmażone pieczarki, czerwona cebula, szpinak, plastry cukini, brokuł, papryka i oliwki.
Blachę wstawiłam do rozgrzanego piekarnika (mój mocno grzeje więc ustawiłam na ok 160 stopni) na ok 15 minut.
Sos czosnkowy zrobiłam z połowy kostki tofu natruralnego (ok 150 g), sojonezu, odrobiny śmietany, przypraw i oczywiście czosnku.
Do tej pory nie przepadałam za puszystym ciastem ale teraz to jest moje ulubione, miękkie i pyszne.
Co prawda jest trochę zabawy przy takich małych pizzach ale za to jak pięknie wyglądają :-)
Smacznego!!!