Trifle z truskawkami i sosem Custard
Sos Custard:
- 4 żółtka,
- 1/3 szklanki cukru,
- 200 ml kremówki,
- 250 ml mleka,
- 1 laska wanilii,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
- 300 g kakaowego ciasta biszkoptowego (gotowego lub upieczonego samodzielnie),
- kilka łyżek ponczu (przygotowanego z herbaty i kilku kropel aromatu pomarańczowego).
- 400 g truskawek,
- 1 galaretka szybko tężejąca.
- 200 ml kremówki,
- 1 łyżka cukru pudru.
Trifle z truskawkami, to dosyć prosty i podobny do tiramisu deser z dodatkiem pysznego sosu waniliowego. Sprawdzone smaki, doskonale połączone w całość, są gwarancją doskonałego smaku. Jeżeli tylko zdecydujecie się na wykonanie tego deseru - na pewno staniecie się jego fanami :)
Zaczynamy od przygotowania sosu. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wydobyć z niej wszystkie ziarenka. Śmietanę przelać do rondelka. Dodać do niej ziarenka oraz rozciętą laskę wanilii. Wsypać cukier, zamieszać i podgrzać całość na średnim ogniu.
Żółtka dokładnie wymieszać z zimnym mlekiem i mąką ziemniaczaną.
Gdy śmietana zacznie lekko wrzeć, wyjąć pustą laskę wanilii i stopniowo dolewać mleko z żółtkami i mąką. Robić to bardzo powolutku, cały czas mieszając gotujący się sos. Zmniejszyć ogień do minimum, aby uniknąć przypaleń i gotować jeszcze moment, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Powinien mieć konsystencję nieco rzadszą niż budyń.
Odstawić do wystygnięcia.
Przygotować poncz do nasączenia biszkopta. Ulubioną herbatę zalać szklanką wody, dosłodzić wg uznania i dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego. Zamieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Z biszkopta wyciąć po 2 krążki na pucharek deseru, o wysokości około 1 cm. Odłożyć na bok.
Umyte i obrane z szypułek truskawki pokroić na ćwiartki.
Galaretkę, która jest przewidziana na 500 ml wody - rozpuścić w 300 ml gorącej wody i od razu wymieszać z pokrojonymi truskawkami. Odstawić do przestygnięcia.
Przygotować pucharki. Najlepiej z prostymi nie zwężanymi ściankami.
W pucharkach umieszczać na przemian warstwy zaczynając od galaretki z truskawkami. Następnie nałożyć sos, krążek biszkoptowy (nasączony delikatnie ponczem) i znowu - galaretka, sos i biszkopt. Aby warstwy nie zlewały się po nałożeniu każdej z nich należy się upewnić, czy w każdym miejscu przylega on dokładnie do ścianek naczynia. Wierzch udekorować kremówką ubitą na sztywno z cukrem pudrem.
Źródło: vegazone.blox.pl