Tradycyjny kompot z rabarbaru

Tradycyjny kompot z rabarbaru

Zdjęcie - Tradycyjny kompot z rabarbaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rabarbar niedoceniany w Polsce, bardzo smaczne warzywo i oczekiwane przeze mnie, pamiętam kiedy byłam jeszcze małym dzieckiem zajadałam się ot tak lub czasem maczany w cukrze i chyba tak mi zostało - uwielbiam kwaśne rzeczy:-). A taki kompocik moja mam gotowała od kiedy tylko rabarbar urósł. Nie dość że smaczny to jeszcze ma piękny kolor, polecam ... 

  • 3 łodygi rabarbaru (ok 300g)
  • 1 litr wody
  • ok 1/2 szklanki cukru

Rabarbar umyć pokroić na mniejsze kawałki,  zalać wodą i wstawić na gaz. Pogotować aż owoce zaczną się rozpadać, na końcu dosypać cukier do rozpuszczenia - zdjąć z gazu i wystudzić. Zimny kompot przecedzić przez sito, można podawać z kostkami lodu .

Polecam

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Tradycyjny kompot z rabarbaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tradycyjny kompot z rabarbaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów