Tradycyjny kompot z rabarbaru
Rabarbar niedoceniany w Polsce, bardzo smaczne warzywo i oczekiwane przeze mnie, pamiętam kiedy byłam jeszcze małym dzieckiem zajadałam się ot tak lub czasem maczany w cukrze i chyba tak mi zostało - uwielbiam kwaśne rzeczy:-). A taki kompocik moja mam gotowała od kiedy tylko rabarbar urósł. Nie dość że smaczny to jeszcze ma piękny kolor, polecam ...
- 3 łodygi rabarbaru (ok 300g)
- 1 litr wody
- ok 1/2 szklanki cukru
Rabarbar umyć pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i wstawić na gaz. Pogotować aż owoce zaczną się rozpadać, na końcu dosypać cukier do rozpuszczenia - zdjąć z gazu i wystudzić. Zimny kompot przecedzić przez sito, można podawać z kostkami lodu .
Polecam
Smacznego
Wydrukuj przepis