Tradycyjna kutia wigilijna

Tradycyjna kutia wigilijna

Zdjęcie - Tradycyjna kutia wigilijna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wigilia... Pierwsza gwiazdka, tradycyjnie dwanaście różnych potraw, a każdej z nich trzeba skosztować...
Ostatnią z tych potraw, niezmiennie od lat, była u nas kutia. W dzieciństwie bardzo przeze mnie i moje rodzeństwo nie lubiana. Mama zawsze nalegała, żeby chociaż spróbować. Na co tato odpowiadał, że tylko zęby sobie "zabrudzi" makiem :-)
Dziś już nie krzywię się na samo wspomnienie o kutii. Może zmieniły się moje upodobania smakowe, a może to tylko kwestia odpowiedniego dobrania ilości składników. W końcu jak może być niesmaczne coś, co zawiera w sobie tyle dobrego - miód, orzechy, mak...
Składniki:
- 200 g pęczaku
- 150-200 g maku
- 150 g miodu
- 100 g mieszanki orzechów
- 50 g drobnych rodzynków
- kilka łyżek wiśni z konfitury lub dżemu wiśniowego

Pęczak ugotować do miękkości, ostudzić.
Mak sparzyć, odcedzić, ostudzić i zmielić dwukrotnie w maszynce.
Miód podgrzać w garnuszku, dodać posiekane orzechy i chwilę "gotować". Następnie wsypać rodzynki i mak. Jeszcze chwilę wszystko razem przesmażyć, następnie zdjąć z ognia i dodać do pęczaku wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać i ewentualnie dosłodzić jeszcze miodem. Przełożyć do salaterek, udekorować bakaliami.
Zdjęcie - Tradycyjna kutia wigilijna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów