Tosty z jajkiem
Dogadzamy sobie ostatnio w weekendy przy śniadaniach, często eksperymentując z różnymi wariacjami na temat tostów.
To co widzicie tutaj, to tosty inspirowane croque madame, czyli klasycznych francuskich tostów przygotowywanych na bazie pieczywa tostowego. Ja zamiast tostowego użyłem zwykłego, pszennego i połączenie jest równie udane i ciekawe. Szczerze polecam, jeśli będziecie mieli nastrój na spędzenie rano w kuchni kilku minut. I to dosłownie kilku, bo danie mimo że na talerzu wygląda na mały rarytasik, w przygotowaniu jest banalnie proste.
Potrzebne będzie: na jedną porcję...
- jajo
- dwie kromki chleba
- dwa plasterki szynki
- dwa plasterki sera (ja użyłem goudy, ale to nie jest sztywna reguła)
- dwie łyżki masła (najlepiej klarowanego)
Zacząć trzeba od usmażenia jajka. Warto sobie ułatwić życie i zrobić to z wykorzystaniem silikonowej obrączki, dzięki temu jajko nie rozleje nam się po całej patelni i będzie je można zmieścić w całości bez przycinania na gotowej kanapce. Jeśli takiej nie macie, będziecie musieli chwilę pokombinować po usmażeniu. Jajko musi być usmażone oczywiście w taki sposób, żeby białko się ścięło, a żółtko wprost przeciwnie. Gotowe jajko zdejmujemy z patelni i zamiast niego wkładamy kanapkę przełożoną na przemian serem, szynką i znowu serem. Zapiekamy z obu stron, tak żeby ser się rozpuścił i stał ciągnący. Trwa to chwilkę na tyle krótką, że jajko nie zdąży w tym czasie wystygnąć. Kiedy ser zaczyna wypływać spomiędzy kromek chleba, zdejmujemy kanapkę na talerz, na wierchu kładziemy jajko i patrzymy na wytrzeszczone oczy reszty domowników...
Przy garach: Tomasz
Pstrykała: Aga
Tekst: Tomasz